Zasady prawidłowego przechowywania produktów spożywczych w gastronomii

Właściwe przechowywanie żywności to zagadnienie kluczowe w lokalu gastronomicznym. To, jak magazynujesz warzywa, owoce, mięso, ryby czy nabiał, ma duże znaczenie na jakość i smak potraw, zdrowie i zadowolenie klientów, a w efekcie na powodzenie Twojego biznesu. Postaw nie tylko na jakość i świeżość surowców, ale też odpowiednio je przetrzymuj.

Świeże produkty spożywcze to podstawa udanego dania. Zakup dobrej jakości produktów to jedno – ważne jest, gdzie i w jaki sposób przechowujesz je w swojej restauracji. To często klucz do sukcesu lokalu. Podpowiadamy, jak zadbać o właściwe przechowywanie żywności w restauracji czy w barze. Oto garść praktycznych porad.

Profesjonalne sprzęty gastronomiczne do chłodzenia i mrożenia żywności

W każdym lokalu gastronomicznym są sprzęty przeznaczone do chłodzenia oraz do mrożenia wybranych produktów. Muszą być trwałe, wydajne, energooszczędne, a także solidnie wykonane i pojemne. Na przykład szafa chłodnicza jest znacznie mocniejsza i większa niż lodówka. Inne urządzenia z tej kategorii produktów to na przykład komora mroźnicza, zamrażarka czy przeszklona witryna chłodnicza. Są one bardzo funkcjonalne w profesjonalnej gastronomii.

Szafa chłodnicza. Profesjonalna szafa to podstawowe wyposażenie lokalu – restauracji, baru czy sklepu. Lodówka może nie spełniać zadania w gastronomii, dlatego warto zainwestować w wydajną i profesjonalną szafę chłodniczą o wybranej mocy i pojemności.

Komora mroźnicza. Do wyboru są modele o różnej pojemności, przeznaczone do przechowywania wybranej grupy produktów – na przykład mięs. Komory budowane są z płyt warstwowych o grubości 80-100 mm i z wysokogatunkowej stali. Można dopasować odpowiednią do specyfiki gastronomii.

Witryna chłodnicza. Nie tylko pozwala przechowywać produkty w odpowiedniej dla nich temperaturze, ale także wyeksponować produkty. Jest standardem w gastronomii i zachęca gości do wejścia do restauracji i zamówienia owoców morza, ryb czy deserów. Odpowiednia, atrakcyjna prezentacja może podnieść sprzedaż.

Bufet chłodniczy. Samoobsługowe bufety chłodnicze sprawdzą się w gastronomii, m.in. w barze, bistro, salach bankietowych, salach w hotelu czy bufetach w biurach. To sprawdzone, szeroko polecane i funkcjonalne rozwiązania.

Pojemniki hermetyczne z atestem. Produkty spożywcze – m.in. sypkie – należy przechowywać w restauracji w opakowaniach hermetycznych z atestem do kontaktu z żywnością. Są to m.in. w pełni szczelne pojemniki. Przechowuj produkty wraz z oryginalną etykietą.

Dodaj komentarz